Wat is Ultimate?

Veld

Ultimate wordt gespeeld op een veld dat je het best kan vergelijken met een rugby veld. Een rechthoekig veld met twee eindzones (zonder doelpalen weliswaar).

Het veld is 100m op 40m. De eindzones zijn beide 18 meter waardoor het eigenlijke speelveld dus 64 meter is.

Afbeeldingsresultaat voor frisbee field

Spel starten

De twee teams staan elk in hun eindzone. Eén team start het spel door de frisbee naar de eindzone van de tegenstander te werpen, wat de “pull” wordt genoemd. Het team dat de schijf ontvangt begint met het spel als aanvallende ploeg.

Scoren

Je scoort een punt door de frisbee te vangen in de eindzone van de tegenstander.

Tijdens het spel

– Er mag niet gelopen worden met de schijf. Er mag wel gepivoteerd worden.
– De schijf mag enkel geworpen worden en niet doorgegeven.
– Fysiek contact is in geen geval toegelaten.
– Bij schijfbezit moet de schijf binnen tien seconden gepast worden, anders is de schijf voor de tegenstander. De verdediger telt deze tien seconden wanneer hij zich binnen drie meter van de aanvaller bevindt.
– Als de schijf de grond raakt, buiten het terrein landt of onderschept wordt door een verdediger is het een “turnover”. Dit betekent dat de verdedigende ploeg de schijf krijgt.
– Men wisselt na elk punt van speelhelft. Het team dat het laatste punt gemaakt heeft brengt de schijf opnieuw in het spel zoals beschreven in “spel starten”.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Zoals bovenstaande titel beaamd krijgen vele mensen direct een beter beeld van Ultimate na het zien van een filmpje, dan ben je hier aan het juiste adres!

Spirit of the Game

Belangrijker dan wie wint of verliest bij Ultimate is de Spirit of the Game (SOTG). Zo belangrijk dat we er zelfs een pagina aan hebben gewijd!