Soorten frisbee

Naast Ultimate Frisbee zijn er verschillende varianten en disciplines binnen de frisbeesport die unieke regels en speelstijlen bieden. Onderstaand ontdek je enkele populaire varianten van frisbee die gespeeld worden door enthousiastelingen over de hele wereld.

Ultimate (Frisbee)

Double Disc Court

Dit wordt gespeeld door twee teams van elk twee spelers. Bij het spel, dat met twee schijven gespeeld wordt, moet een team voorkomen om tegelijkertijd met twee schijven in hun vak opgescheept te zitten. Je scoort een punt wanneer de tegenpartij beide schijven tegelijk in handen heeft.

Disc Golf

Dit spel lijkt sterk op klassiek golf. Er moet een bepaald traject afgelegd worden in zo weinig mogelijk worpen. Net zoals men bij golf kan kiezen uit verschillende clubs kan men bij disc golf kiezen uit verschillende schijven, elk met hun bepaalde eigenschappen. Zo zijn er schijven om grote afstanden af te leggen en schijven om bijvoorbeeld in een grote boog rond een boom heen te werpen. Het einddoel is een polehole. Dit is een soort metalen mandje waarin de frisbee moet landen.

Guts

Voor deze variant van risbee heb je wel wat lef, of “guts”, nodig!

De spelers van één team staan in een rij en proberen met één hand een frisbee te vangen die een speler van het andere team met volle kracht naar hen gooit. Het is toegestaan de frisbee in de lucht te slaan en daarna te vangen, voordat hij de grond raakt.

Freestyle

Al dan niet op muziek trucjes met de disc doen.

Distance

Natuurlijk wordt er ook om het verst gegooid met een frisbeeschijf. Hiervoor wordt een vrij kleine en zware schijf gebruikt. Het wereldrecord staat momenteel op 338 meter, al zal de wind daar ook wel een rol in spelen! ?

Accuracy

Hierbij is het de bedoeling zo nauwkeurig mogelijk te gooien. Vanaf zeven verschillende posities moet je van een aanzienlijke afstand steeds vier schijven door een raamwerk van 1,5 bij 1,5 meter gooien.

Maximum Time Aloft (MTA)

Bij dit onderdeel is het de bedoeling de schijf zo lang mogelijk te laten zweven en vervolgens met een hand weer te vangen. De tijd dat de schijf in de lucht is wordt gemeten. Het wereldrecord is 16,72 seconden.

Throw, Run & Catch (TRC)

Dit onderdeel lijkt veel op MTA . Nu wordt niet de tijd maar de afgelegd afstand tussen het afwerppunt en de plaats waar de schijf gevangen wordt door dezelfde persoon gemeten. Het wereldrecord bedraagt momenteel 94 meter.

Trick Shots

Een andere leuke manier om je met een frisbee te amuseren is het doen van trick shots. Vergeet het alleen niet te filmen! ?