Geschiedenis

Geschiedenis

Nee, de geschiedenis van de frisbee is niet één of andere legende over iemand die met borden wierp! De frisbee en het spel is er op een heel andere manier gekomen.

Studenten en taartbodems

De naam “frisbee” komt van William Russel Frisbie, de eigenaar van de Frisbie Pie Company. De plaatselijke banketbakker van Bridgeport opende zijn bakkerij waar hij onder andere taarten verkocht. Deze taarten werden op blikken bodems geleverd afkomstig van Frisbie Pie Company. De naam van het bedrijf stond er groot, in reliëf ingeperst. De New-Havencampus van de universiteit van Yale was vlakbij deze bakkerij, en in de jaren veertig begonnen studenten zich tijdens de middag te amuseren door met deze taartbodems te gooien!

Metalen speelgoedschijf

Gelukkig dat Walter Frederick Morrison opdook, of misschien was die rage wel uitgestorven! Walter Frederick Morrison, die een grote interesse had voor UFO’s, ontwierp een metalen speelgoedschijf. Dit was een imitatie van de vliegende schotels die toen op het witte doek te zien waren.

De stranden van Californië

De firma Wham-O Company, uit San Gabriel-Californië, werd de producent van deze “speelgoedschijf”. Deze zorgde ervoor dat op 13 januari 1957 de eerste schijven, intussen in plastic, op de markt kwamen aan de westkust! Binnen het jaar werd er op de stranden van Californië gespeeld met deze schijfjes.

Yale & Harvard

Om de verkoop te stimuleren werd er op de campussen van oostelijke universiteiten een promotietour gehouden door Richard Knerr, de directeur van Wham-O. Hij ontdekte daar tot grote verbazing dat er in Yale en Harvard een sport werd bedreven met dit schijfje.

“Frisbies”

De studenten noemden de schijven “frisbies” en daardoor liet Knerr, zonder dat hij wist dat Frisbie Pie Company bestond, de naam frisbee in 1959 patenteren.

Een officiële sport

Wat begon als een informeel tijdverdrijf, groeide al snel uit tot een officiële sport met gestandaardiseerde regels en competities. De sport trok spelers van alle leeftijden en achtergronden aan vanwege de combinatie van fysieke activiteit, strategie en teamwork. In 1984 werd de eerste World Ultimate Club Championships gehouden, waarmee de internationale competitie officieel van start ging.

In de loop der jaren heeft Ultimate Frisbee zich verder ontwikkeld en zijn er verschillende varianten ontstaan, zoals beach ultimate en indoor ultimate. Tegenwoordig wordt Ultimate Frisbee erkend als een serieuze en groeiende sport. Het heeft zelfs de aandacht getrokken van internationale sportorganisaties, met inbegrip van de International Olympic Committee (IOC). Hoewel Ultimate Frisbee nog geen olympische sport is, groeit het aantal spelers en de populariteit gestaag, en de hoop op erkenning groeit met elke voorbijgaande dag.